Voorbeelden van digital innovation

De Awarduitreiking 2017 is helaas al achter de rug. Onderstaande gemeenten deden wegens hun mooie voorbeelden van online dienstverlening mee aan de nominatieronde voor de Juryprijs en de Publieksprijs van de GemeentePioniers Award. We laten het zo snel mogelijk weten wanneer de Nominatieronde voor 2018 van start gaat, houd deze website dus in de gaten!

Deelnemende gemeenten #DID17

Rotterdam

SISA (SamenwerkingsInstrument Sluitende Aanpak) is dé verwijsindex voor Rotterdam en de regio en zorgt ervoor dat professionals snel op de hoogte zijn van elkaars betrokkenheid bij hetzelfde kind en/of hetzelfde gezin. Professionals geven signalen af in SISA en SISA zorgt ervoor dat deze signalen matchen. 

Oss

Gemeente Oss doet inmiddels 98% van de overlijdensaangiften digitaal. Het resultaat: een flinke tijdsbesparing voor zowel de ambtenaar als de uitvaartverzorger! 


Nissewaard

De Gemeente Nissewaard biedt burgers en ondernemers maximaal digitaal gemak, door gebruik te maken van een toptakenwebsite in combinatie met een responsive design voor bijna de hele website.


Molenwaard

Molenwaard is een gemeente zonder gemeentehuis. Alle niet-complexe producten worden volledig digitaal afgehandeld, voor de complexe gemeente producten wordt meer persoonlijk maatwerk aan “de keukentafel” geleverd.

 


Zaanstad

Inwoners van de gemeente Zaanstad kunnen voor kleine verbouwingen hun vergunning direct eenvoudig en snel online aanvragen.

 


Schiedam

In Schiedam wordt gewerkt met een zogenaamde 'klantreis' om de burger (als klant) sneller en beter te helpen. Deze klantreis bestaat uit drie fases: define, design en deliver. In elke fase worden een aantal stappen genomen. De gemeente Schiedam heeft hier invulling aan gegeven die zijn vruchten heeft afgeworpen!

 


Drechtsteden

Om digitaal zaken doen met de gemeente aantrekkelijker te maken, neemt de Gemeente Dordrecht de stap om digitale aanvragen binnen 24 uur thuis te laten afleveren bij inwoners.

 


Almelo

In de gemeente Almelo kunnen ouders aangifte van geboorte compleet digitaal doen in het ziekenhuis. Een tochtje naar het stadhuis is niet meer nodig.

 


Almelo

Bij de gemeente Almelo wordt er tijd bespaard door ‘groene’ verhuisaangiftes automatisch op te nemen in de BRP. Zo is er meer tijd om te kijken naar risicogevallen.

 


Lingewaard

Sinds eind 2015 is het volledige proces van de verhuisaangifte gedigitaliseerd, waardoor inwoners met één muisklik op de juiste plek zijn voor het doorgeven van een verhuizing en zij binnen minuten het proces zelf kunnen afronden. Inmiddels wordt ruim 67% van de aangiften digitaal gedaan en verwacht Lingewaard deze week de 2000e digitale verhuisaangifte!

 


Goes

In het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes kunnen ouders, sinds september 2016, samen digitaal de geboorteaangifte invullen met behulp van een Ipad Pro en Apple Pen. Ze kunnen de akte dan meteen digitaal ondertekenen op de Ipad. Vader en moeder geven samen de namen op en hoeven niet meer naar het Stadskantoor te komen.

 


Woerden

In 2012 zijn Molenwaard en Haarlemmermeer begonnen met de voorbereidingen om burgers de optie te geven identiteitsbewijzen, het paspoort en de identiteitskaart en rijbewijzen gratis thuis te laten bezorgen. Vanaf 2014 is Woerden ingestapt en kunnen inwoners gebruikmaken van de thuisbezorgingdienst. 

 


Werkendam

 

Werkendam is in 4 jaar overgestapt van aanbodgericht naar vraaggericht denken als het gaat om digitale dienstverlening. Dit is terug te zien in de simplificatie van de e-formulieren en resulteert in de beschikbaarheid van een Call Back-optie bij te geringe kennis van de klant.

 

 


Zwijndrecht

De toptakenwebsite is in opkomst in gemeenteland. Ook de Gemeente Zwijndrecht heeft sinds kort een toptakenwebsite. Voor Mara Damen, adviseur Dienstverlening & Digitalisering bij de Gemeente Zwijndrecht, zijn er drie voorwaarden waaraan digitale dienstverlening moet voldoen: het moet fun, fast en easy zijn. Zo scoorden ze drie jaar geleden nog een 8,9 voor hun (digitale) dienstverlening!

 


Woerden

Door online een zorgaanvraag in te dienen, kunnen inwoners van de gemeente Woerden medio 2017 hun zelfredzaamheid vergroten. Hiervoor hoeven ze alleen maar in te loggen met hun DigiD.

 


Alphen aan den Rijn

Digitaal samenwerken om de burger zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn. De gemeente Alphen aan den Rijn werkt sinds kort zaak- en procesgericht. Hierdoor is alle informatie op één plek terug te vinden en kan er snel antwoord kan worden gegeven op een vraag.

 


Eindhoven

In Eindhoven kan een melding over de openbare ruimte snel en makkelijk worden gedaan via de BuitenBeterApp. Ook is de afhandeling van deze melding gedigitaliseerd!

 


Zuidplas

Inwoners van de gemeente Zuidplas kunnen sinds kort hun mening geven: wat vinden zij van de kwaliteit van dienstverlening in hun gemeente? Dit kan snel & makkelijk met een unieke feedbacktool die uitsluitend werkt met smileys!


Midden Delfland

Inwoners van de gemeente Midden Delfland kunnen nu digitaal aangifte doen van de vermissing van een reisdocument. Hiervoor hoeven ze niet meer naar het gemeentehuis te gaan, maar kunnen dit online doorgeven met hun DigID.

 


Zaanstad

In Zaanstad krijgen inwoners op bijstandsniveau een tegoedcode voor een webshop en kunnen daar voor een bepaald bedrag sportieve en/of culturele activiteiten en abonnementen 'bestellen'. Op deze manier is de gemeente verzekerd dat het

bedrag zoals bedoeld wordt besteed en dat kinderen daardoor écht kunnen sporten of deelnemen aan culturele activiteiten.


Waddinxveen

Wil je iets weten? Stuur snel even een appje naar de gemeente en krijg direct antwoord terug. In Waddinxveen is na een korte pilotperiode besloten om door te gaan met de 'gemeente whats-app'.Woerden

De gemeente Woerden heeft een nieuwe website, gebaseerd op het 'toptaken' principe. Deze toptaken zorgen dat bezoekers snel & makkelijk de informatie vinden  die zij nodig hebben.