Newsroom - Gemeente Utrecht

Newsroom

Donderdag 25 januari 2018 spraken wij met Sandra Sluijter, communicatieadviseur bij de gemeente Utrecht om meer te horen over de ‘Newsroom’. Utrecht ging namelijk als eerste binnen gemeenteland aan de slag met de Newsroom. De Newsroom is een plek binnen de organisatie waar continu gemonitord wordt wat er over de organisatie wordt gezegd om daar, waar nodig, snel op te reageren. Door met de Newsroom signalen van buiten naar binnen te halen kun je als gemeente meteen zien wat er speelt in de stad. Voor inwoners geldt dat vragen die gesteld worden via social-media zoals Twitter en Facebook op deze manier sneller worden beantwoord.

Samen luisteren en de dialoog aangaan

De Newsroom is een fysieke plek en een nieuwe vorm van samenwerking in de gemeente, waar disciplines publieksvoorlichting, persvoorlichting en analyse samen luisteren en de dialoog aangaan. Voorheen was het mogelijk dat een woordvoerder ’s morgens vragen had beantwoord naar de pers, maar dat bewoners die dezelfde vraag op twitter hadden gesteld nog geen antwoord hadden gekregen omdat de webcaremedewerkers op het klantcontactcentrum nog geen antwoord konden delen. In deze tijd van social media kan dat niet meer.

Van buiten naar binnen

In de Newsroom komen alle klantcontactkanalen samen en monitoren we wat er wordt gezegd en welke vragen er leven. Zo halen we de buitenwereld naar binnen en kunnen we vroegtijdig issues signaleren en daar tijdig op reageren. Ook kunnen we in de Newsroom volgen hoe ons eigen nieuws landt in de stad.

Iedere werkdag levert de Newsroom levert elke ochtend een media-analyse op en stuurt deze om 09.00 uur naar alle abonnees. Ook monitoren ze de hele dag wat er over de organisatie wordt gezegd. In eerste instantie was de Newsroom is gericht om sneller signalen uit de stad op te halen en te zorgen dat mensen sneller van de gemeente een reactie krijgen. De Newsroom is open van 07.00 tot 21.00 uur, en ook vragen van inwoners op onze social media kanalen worden in de avond beantwoord.

Grote belangstelling

Dat de Newsroom een mooi voorbeeld is van innovatieve dienstverlening blijkt wel uit de belangstelling vanuit andere gemeenten. Er zijn sinds de start in mei 2016 tientallen gemeenten over de vloer geweest bij de gemeente Utrecht om over de Newsroom te horen.

Ook geïnteresseerd?

Neem contact op met Sandra Sluijter, newsroomanalist