Standplaatsmodule - Gemeente Heerenveen

Interview met Jelle Hoekstra

“Digitaal tenzij…”

Een paar jaar geleden ging bij gemeente Heerenveen de website op de schop. Als gemeente wilde ze niet langer afhankelijk zijn van een externe leverancier voor elke kleine of grote wijziging; meer onafhankelijkheid en wendbaarheid waren belangrijke doelen. Dit is gelukt. De gemeente heeft inmiddels eigen programmeurs in dienst. Door samenwerking met medewerkers, inwoners en andere belanghebbenden werken zij aan optimalisering van hun digitale dienstverlening, naar buiten toe én binnen de organisatie. Onder het mom van ‘samen digitaal’ werken afdelingen hiervoor steeds intensiever

samen. Vastgestelde randvoorwaarde hiervoor is “Digitaal tenzij…”.

 

Gemeente Heerenveen kent een aantal voorbeelden van innovatieve digitale dienstverlening:

- Weergavekaarten

- Digitale overlijdensaangifte

- Digitale trouwaangifte (incl. datumchecker)

- Digitale belastingbalie

- Afval app

 

Daarnaast werkt de gemeente met een flexibele openingstijden weergavebalk, een zelf ontworpen afsprakenstelsel, en een ABC-lijst voor het KCC waardoor inwoners en ondernemers sneller geholpen kunnen worden. Wat wij misschien nog wel het meest bijzonder vinden, is de standplaatsmodule van de gemeente. 

 

Standplaatsmodule

Om in de openbare ruimte spullen te verkopen, zoals loempia’s, oliebollen, of snacks, heb je een standplaats nodig. Er zijn een beperkt aantal standplaatsen; reservering hiervan kost geld. Om het proces van aanvragen, betalen en afhandelen te optimaliseren, heeft de gemeente een standplaatsmodule ontwikkeld. De standplaatsmodule maakt het mogelijk om online te zien waar je een standplaats kunt reserveren en wanneer deze standplaatsen beschikbaar zijn. Je kunt kiezen voor het vastleggen van één enkele datum, maar ook voor weken, maanden of een jaar. Na selectie wordt direct berekend hoeveel dit je gaat kosten. Via dat online boekingssysteem kun je ook direct betalen (via iDEAL of creditcard). Via eenvoudige stappen wordt iemand door het proces heen geleid.

Voordeel van deze standplaatsmodule is tweeledig. Voor ondernemers is het erg handig dat ze dit volledig vanuit hun woonkamer kunnen regelen. Voor medewerkers op de afdeling vergunningen scheelt het een hoop tijd; zo betaalt de investering in de module zich terug.

 

Om het proces te ondersteunen heeft de gemeente een extra pagina ingericht waar per plaats aangegeven is of een standplaats beschikbaar is voor een bakkraam (vis- of snackkraam).

 

Voor het boeken van een standplaats in de dorpen Akkrum of Aldeboarn, gelden andere regels.  Om daar een standplaats te kunnen reserveren is men nog wel aangewezen op de afdeling Vergunningen.

 

Meer weten over de standplaatsmodule? Klik hier om naar de gemeentepagina te gaan. 

 

 

Wat zijn de plannen voor de toekomst?

De gemeente heeft nog een aantal interessante projecten op de planning staan. Zo willen ze steeds meer gaan toewerken naar het gecombineerd aanbieden van producten (soort cross-selling). In één aanvraag kun je dan bijvoorbeeld niet alleen je verhuizing doorgeven maar ook regelingenn treffen voor hondenbelasting.

Verder zal de standplaatsmodule verder ontwikkelt worden zodat deze ook gebruikt kan worden voor het reserveren van sportaccommodaties. Inwoners kunnen dan zelf de sportruimte van bijvoorbeeld een school reserveren en toegang krijgen middels een toegezonden QR-code. Ook licht- en energienetwerk zal hierop aangesloten worden.

 

 

Genoeg ontwikkelingen binnen gemeente Heerenveen dus, en ruimte voor samenwerking!