Reiskoffer | GO-OV

Interview met Lars Nieuwenhoff

Wat is de reiskoffer?

Het idee achter de reiskoffer is om mensen met een beperking die daardoor in eerste instantie niet zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen, toch die mogelijkheid te geven door hen daarin te begeleiden. GO-OV, Buzz Budy (Stichting Cavent), Maatje en Blue Assist vormen gezamenlijk de reiskoffer. Hierbij wordt bij aanmelding gekeken welke ondersteuning voor de betreffende persoon het meest geschikt is.

Mobility as a service is nu heel erg hip in Nederland. Het idee is om alles qua vervoer in 1 applicatie onder te brengen, van NS en bus tot Uber. Daar hoort dan ook mobility as a service voor mensen met een beperking bij.

 

Wat is GO-OV?

GO-OV is een applicatie die mensen stap voor stap begeleidt in hun reis, waarbij elke stap wordt beschreven en de reiziger ook bij elke stap aangeeft of dit goed is gegaan. Zo wordt er als men met de bus reist eerst gezegd “stap in” en vervolgens “check in”, terwijl dit bij de trein andersom is. Als er een bus of trein gemist wordt, laat de app ook gelijk een nieuwe route-optie zien. Indien er zich een probleem voordoet kan een hulplijn ingeschakeld worden. Dit is iemand uit het eigen netwerk van de reiziger (bijvoorbeeld een ouder).

Ouders kunnen via de app ook de gehele reis van hun kind volgen en ze zo met een gerust hart op pad sturen.

 

Hoe wordt GO-OV ingezet?

Verschillende gemeenten maken gebruik van De Reiskoffer, waaronder  de regio Arnhem en gemeente Goeree-Overflakkee. In de gemeente Goeree-Overflakke reizen op dit moment tussen de 30-40 mensen met behulp van de Reiskoffer. Het doel is om door te groeien naar ongeveer 50 reizigers.  Voor de gemeenten betekent inzet van de Reiskoffer een flinke kostenbesparing, maar het belangrijkste is de zelfstandigheid die het de reiziger biedt. 

 

Hoe wordt GO-OV ontvangen?

De resultaten van het gebruik van de GO-OV app zijn positief. De zelfredzaamheid van mensen neemt enorm toe. Waar mensen in eerste instantie slechts 1 of enkele routes gebruiken, neemt dit naarmate de tijd vordert toe.