Gemeente Hoorn- Digitale geboorte en huwelijksaangifte

In gemeente Hoorn wordt afgelopen tijd hard gewerkt om de digitale dienstverlening te verbeteren. Onderdeel van dit proces is het creëren van de mogelijkheid om een digitale melding voor een voorgenomen huwelijk te maken waarbij ook digitaal een huwelijkslocatie gekozen kan worden en het digitaal voorbereiden van een geboorte aangifte.

 

In Hoorn vinden jaarlijks tussen de 250 tot 300 huwelijk/partnerschappen plaats. Waar voorheen vaak meerdere keren telefonisch contact nodig was voor het reserveren en plannen van de voltrekking, kan dit tegenwoordig volledig online. Hetzelfde geldt voor het melden van een voorgenomen huwelijk. 95% van de huwelijken wordt nu online geregeld.

 

Voor de digitale voorbereiding van de geboorteaangifte is in het ziekenhuis in Hoorn in elke kamer een Ipad aanwezig met behulp waarvan ouders via de website van de gemeente melding kunnen maken van de geboorte van hun zoon of dochter. Het is ook mogelijk om vanuit huis en melding te maken van een geboorte. 

 

 

Aansluitend aan het doen van de melding wordt een afspraak voor het ondertekenen van de akte in het stadhuis gemaakt. De aangifte wordt na een online melding voorbereid en kan een stuk sneller afgehandeld worden. De aangever is hierdoor minder tijd kwijt aan het bezoek aan het stadhuis.