Linea Recta- Gemeente Den Bosch

Interview met Gerard Velders

De gemeente Den Bosch heeft een zeer uitgebreide ICT afdeling en is daarom met veel verschillende zaken rondom digitalisering bezig. We hebben gepraat over verschillende initiatieven, waarvan er 3 uitsprongen als interessant voor ons project. Gerard was erg enthousiast over zijn werk en heeft ons ter plekke laten zien hoe sommige initiatieven werken.

Linea Recta

Linea Recta is een online transactievoorziening voor spoedaanvragen (levering binnen 3 werkdagen) van verschillende uittreksels BRP en afschriften Burgerlijke Stand. De grootste afnemers zijn advocatenkantoren, notarissen, etc. Zij kunnen zich als bedrijf aanmelden voor deze dienst. Eenmalig wordt dan gecontroleerd om welk bedrijf het gaat, of zij moeten betalen, of er geprotocolleerd moet worden, of zij recht hebben op bepaalde informatie. Vervolgens kunnen zij met hun account een spoedaanvraag indienen bij de gemeente.

Dit programma is door de ICT afdeling van de gemeente zelf gebouwd en houdt ook alle statistieken van aangemelde bedrijven en verleende aanvragen bij.

Hoe werkt het?

Een bedrijf / organisatie meldt zich eenmalig aan in Linea Recta. Door de gemeente wordt er een check gedaan bij de KVK en er wordt een beroepsgroep check gedaan. Na deze eenmalige controles zijn bedrijven aangemeld en kunnen ze beginnen met het aanvragen van bepaalde uittreksels. De uittreksels worden via de mail verzonden, veilig met Filecap.