Drupal voor gemeenten

Interview met Frank Schaap

Drupal voor Gemeenten staat voor excellente dienstverlening. Gemeenten en leveranciers werken in de vereniging samen aan bewezen betere oplossingen voor online dienstverlening.

 

Hoe is het ontstaan?

Drupal voor Gemeenten is in 2013 ontstaan. Ik werkte bij de gemeente Vught waar wij werden gevraagd om de website te vernieuwen. Omdat Vught  een redelijk  kleine gemeente is waar het geld helaas ook niet oneindig was, moesten we slim zijn. Daarom hebben we op basis van veel gebruikersonderzoek een open source toptakenwebsite ontwikkeld en de code daarvan in 2014 vrij gegeven. Gemeente Almelo besloot datzelfde jaar om ook Drupal voor Gemeenten te gaan gebruiken en ontwikkelde samen met Vught de functionaliteit voor crisiscommunicatie. Daarmee kreeg het samenwerkingsmodel op basis van open source software een eerste praktische invulling.

 

Intussen maken 26 gemeenten gebruik van Drupal voor Gemeenten en zoeken we op verschillende gebieden de samenwerking met elkaar op. Als meerdere gemeenten worstelen met hetzelfde probleem proberen we hier gezamenlijk een oplossing voor te vinden. Hierdoor worden kennis (en kosten) gedeeld.

 

De gebruiker centraal

Een van onze eerste principes is: ‘Zet de gebruiker centraal’. We werken van buiten naar binnen en gaan eerst onderzoeken waar ergens behoefte aan is. Dit werken op basis van onderzoek is echt waar we voor staan. We willen weten wat werkt voor de burger en wat niet. Al onze initiatieven zijn opgebouwd met input van burgers en we testen voortdurend of onze dienstverlening nog verbeterd moet worden. Hiervoor zoeken we weer de interactie met inwoners op.

 

Open Source

Vereniging Drupal voor Gemeenten is een gezamenlijk platform van 26 gemeenten waarin we samenwerken aan een gedeeld open source product.  Werken met open source software betekent dat alle broncode zijn gepubliceerd en beschikbaar zijn voor anderen, zonder dat hier extra kosten voor bijvoorbeeld auteursrechten aan verbonden zijn. De code van onze ontwikkelingen staan allemaal open op Drupal.org en zijn vrij toegankelijk voor ieder die ze wil implementeren. Het is niet nodig om meerdere keren het wiel uit te vinden, zolang we onze code delen: Wees transparant en deel je kennis!

 

Meer weten?

Ben je nieuwsgierig geworden naar Drupal en wil je weten wat ze voor jou kunnen betekenen? Neem een kijkje op de website: www.drupalvoorgemeenten.nl