BlindGuide

Interview met Han Beukers

 

Wat is BlindGuide?

BlindGuide is een app van Euroradar en Beobom waarmee je in Augemented Reality allerlei onzichtbare dingen in de echte wereld kan laten zien. Denk daarbij aan ondergrondse zaken die je wilt weten voordat je ergens gaat graven: waterleidingen, elektriciteitskabels, bommen. Maar ook aan minder tastbare zaken zoals routes en kadastrale begrenzing.

 

Hoe wordt BlindGuide ingezet?

Bouwbedrijven en hulpdiensten maken nu gebruik van de app; zo kunnen zij sloopschade voorkomen bij graven in de grond. In de app kunnen verschillende zaken ingeladen worden die zichtbaar gemaakt moeten worden. Deze gegevens krijgen zij van het kadaster. Door de Crow 500 en WION wetgeving is ook iedereen verplicht om alle ondergrondse kabels e.d. bij het kadaster door te geven. Helaas zijn deze gegevens vaak niet digitaal (maar getekend op een kaart) of incompleet. BlindGuide doet nu het werk voor deze bedrijven (zoals netwerkbeheerders en bouwbedrijven) door hun analoge gegevens digitaal te maken. Dit scheelt bedrijven een hoop werk bij het opvragen van bodemgegevens, omdat alles door BlindGuide direct zichtbaar is en enorm nauwkeurig in de ware wereld wordt aangegeven. Voor de cartografen van de gemeente scheelt dit ook een hoop werk.

 

Wat zijn de ontwikkelplannen van BlindGuide?

BlindGuide wordt in eerste instantie nu verder ontwikkeld voor bouwbedrijven en hulpdiensten. De app wordt later verder ontwikkeld zodat hij ook door ontwerpers en architecten gebruikt kan worden, bijvoorbeeld bij het ontwerpen van een nieuw huis. De app laat dan bijvoorbeeld zien wat er op locatie in de bodem ligt, tot waar het erf exact loopt of hoe hoog er gebouwd mag worden.

 

Wat is de potentie van BlindGuide voor toepasbaarheid door gemeentes?

De makers zien ook dat op den duur inwoners gebruik kunnen maken van de app. Bijvoorbeeld bij ruzie met de buurman tot waar zijn erf loopt, of hoe hoog de schutting van de buurman mag zijn. Zeker in het kader van de Omgevingswet kan dit een handige tool zijn voor zowel gemeentes als inwoners.