Zaanstad maakt de BLITTS met digitale vergunningsverlening

 

De gemeente Zaanstad won op 14 februari tijdens de Digital Innovation Date de GemeentePioniers jury award voor BLITTS. Vier deskundige juryleden kozen voor de Digitale Vergunning (BLITTS) van de gemeente Zaanstad, omdat deze webapplicatie erin geslaagd is om een ketenproces eenvoudig, snel, goedkoop en 24/7 bereikbaar te maken. Daarnaast wordt met BLITTS al gewerkt in de geest van de Omgevingswet. Als wethouder verantwoordelijk voor de dienstverlening ben je dan natuurlijk ontzettend trots! Yoël en Lotte gingen om die reden langs bij wethouder Rita Visscher-Noordzij en Yousuf Yousufi (voorbeeldeigenaar) om te horen wat de award allemaal teweeg heeft gebracht.

 

Wat was de aanleiding om BLITTS te gaan gebruiken?

De aanleiding om BLITTS te implementeren is de opdracht vanuit de landelijke overheid om zoveel mogelijk digitaal te gaan werken, aldus Wethouder Visscher. De visie van de gemeente Zaanstad die de laatste jaren ontwikkeld is, is erop gericht om zoveel mogelijk producten en diensten digitaal aan te bieden aan burgers. “Het aanvragen van een omgevingsvergunning is zeker iets wat daarin hoort, omdat er vele malen op een dag gebruik van wordt gemaakt”.

 

Hoe werkt BLITTS?

Yousuf Yousufi: “Inwoners van Zaanstad die een omgevingsvergunning willen aanvragen, voor bijvoorbeeld een dakkapel, kunnen via de website van de gemeente Zaanstad de aanvraag doen, volledig digitaal. Met als eindresultaat een positief getoetste aanvraag, dus de webapplicatie toetst de aanvraag.” Aanvragers krijgen binnen vijf dagen van de gemeente Zaanstad de vergunning, terwijl de gemeente daar wettelijk acht weken de tijd voor heeft. Het werkt eenvoudig, snel, maar ook goedkoop. De aanvrager hoeft zelfs niet meer naar een architect toe om bouwtekeningen te laten maken, want die maakt de webapplicatie gewoon zelf.

 

Wat levert het op?

Er zijn op dit moment 185 personen bezig in de webapplicatie om een aanvraag te doen. De gemeente Zaanstad heeft al 50 vergunningen verleend. In de eerste zes maanden liepen 35 procent van de aanvragen al via BLITTS. De gemeente Zaanstad wil BLITTS ook graag verder verbeteren. “We hebben echt nog een opstarttraject, waarbij als mensen verbeteringen aangeven in de applicatie, we dat ook doen”, geeft Wethouder Visscher aan. “Het gaat nu wel echt vol los!”

 

Het winnen van de award heeft ook voor de nodige publiciteit gezorgd. Andere gemeenten staan te trappelen om te leren van gemeente Zaanstad op het gebied van digitale vergunningverlening met BLITTS. De gemeente Zaanstad organiseert binnenkort daarom een workshop waarbij verschillende gemeenten op bezoek komen om te kijken hoe BLITTS werkt om het ook in hun gemeente te gaan implementeren.

 

Hoe gaat dat dan in de toekomst, in het kader van de omgevingswet?

Wethouder Visscher: “Een van de uitgangspunten in de omgevingswet is om zoveel mogelijk digitaal en makkelijk voor mensen om aan te kunnen leveren, zodat zij zelf kunnen beoordelen of het binnen de criteria valt die vastgesteld zijn door gemeenten. Daar speelt dit zeker een grote rol in. Mensen kunnen steeds makkelijker een aanpassing doen in hun leefomgeving”

 

Kortom, een zeer terechte en trotse winnaar van de GemeentePioniers jury award!

14 februari: 'Digital Innovation Date 2017'


Een terugblik op de Digital Innovation Date 2017:

  • Gemeente Zaanstad wint Juryprijs met voorbeeld 'digitale vergunningen';
  • Gemeente Almelo wint Publieksprijs met voorbeeld 'online geboorteaangifte';
  • #DID17 is de hele dag trending topic op Twitter;
  • KeyNote Speaker Diederik Jekel (wie is de mol?) spreekt over het inzetten van knuffelhormoon bij softwareontwikkeling en digitale innovatie;
  • Boekuitreiking 'van Buiten naar Binnen' door Ewoud de Voogd, mooi artikel daarover op Frankwatching;
  • Inspirerende sessie door de Rabobank; 
  • Gertjan van Beijnum (gemeente Utrecht) flirt met innovatie;
  • Veel inspiratie en ideeën voor volgend jaar!
Download
Programma Digital Innovation Date 2017
Programmaboekje + Plattegrond DID17.pdf
Adobe Acrobat document 1.3 MB