Digitale innovaties anno nu: Interviews

In oktober is GemeentePioniers 2.0 van start gegaan. De afgelopen periode zijn wij het land doorgereisd om te spreken met mensen die graag hun enthousiasme over hun vernieuwende digitale dienstverlening met ons wilden delen. We zijn veel mooie voorbeelden tegengekomen! Hoe zijn deze ideeën ontstaan en hoe is de dienstverlening uiteindelijk tot stand gekomen? Maar ook: in welke fase van ontwikkeling zijn deze vormen van dienstverlening momenteel en wat is het concrete voordeel voor inwoners? Je leest het allemaal in de interviews!

 

Digitale geboorte en huwelijksaanifte

In gemeente Hoorn wordt hard gewerkt om de digitale dienstverlening te verbeteren. Digitale melding voorgenomen huwelijk en geboorteaangiftes zijn tegenwoordig mogelijk. 

Burgerportaal met hulp op afstand

Voor gebruikers van het protaal werk en inkomen is alle correspondentie digitaal. komen gebruikers er niet uit? dan kan een ambtenaar hulp bieden via cobrowsing. 

Slimme containers

Aan de hand van sensoren in de wijkcontainers wordt gemeten hoe vol de containers zijn. Hierdoor wordt duidelijk wanneer de containers het beste geleegd kunnen worden en kan een efficiënte route worden gepland.


Webapptool

Webapptool wordt gebruikt door Waddinxveen en Steenwijkerland om burgers makkelijk en laagdrempelig te betrekken en te informeren. 

Interactief burgerportaal

Wat het burgerportaal bij de gemeente Almelo zo innovatief maakt is dat de gemeente ook digitaal reageert.

Standplaatsmodule

Dankzij de gemeente Heerenveen kan men vanuit de huiskamer een standplaats selecteren, reserveren én betalen. 


Newsroom030

Verschillende disciplines werken zo samen om buiten naar binnen de halen bij gemeente Utrecht.

 

Whatsapp verzendlijsten

Op 4 oktober startte deze pilot via de Pilotstarter waardoor Proactieve communicatie via social messaging tegenwoordig mogelijk is. 

De SlimWonen App

Energieverbruik besparen en de Slimme Meter uitlezen in een leuke en handige app voor bewoners.

 


Ik-Zelf App

De app die mensen faciliteert die op zoek zijn naar hulp en informatie over zorg, werk en welzijn. Zodat ze het aanbod begrijpen en zelf keuzes kunnen maken. 

Intelligente 'tegels'

Klikbare 'tegels' in een PDF bestand, waarmee je doorgelinkt wordt naar bv. een digitaal loket. 

  

 

Linea Recta en digitale aangiftes

Gemeente Den Bosch heeft voorbeelden ten over: Linea Recta, digitale melding voorgenomen huwelijk, babs voor een dag en meer! 

 


Werkorganisatie Duivenvoorde | eIDAS

Gemeenten Wassenaar en Voorschoten als pioniers in Nederland met hun gebruik van eIDAS. 

Productcombinaties & 1-Overheid

Simpele, effectieve oplossingen waarmee gemeente Tilburg haar online dienstverlening heeft verbeterd. 

Social Messaging Drechtsteden

Livechat, Whatsapp en... chatbots?

 


Drupal voor gemeenten

Delen van codes en implementeren via een open source gezamenlijk platform. 

De Reiskoffer | GO-OV

Stap-voor-stap begeleiding in het OV, óók met een beperking!

BlindGuide

De projectie van leidingen en kabels op kaarten en in Augmented Reality. Informatie wordt tot op de centimeter nauwkeurig weergegeven, zodat graafschade voorkomen kan worden. 

 


Youmee app

De app die mensen betrekt bij de inrichting van de maatschappij, door inspraak en de dialoog te faciliteren. Ontwikkeld vanuit het deep democracy gedachtegoed. 

Stadscommunity

‘Voor een mooie stad’ is dé open stadscommunity voor Hoorn, die het starten van initiatieven makkelijk, toegankelijk en snel realiseerbaar maakt met als doel de stad nog mooier en prettiger maken om te verblijven. 

Fixi-app

De app van gemeente Hollands Kroon waarin inwoners een melding kunnen maken met een foto, zodat de gemeente direct actie kan ondernemen.